Communiceren

 

Je bent nu hier: HBO SXiLLs - Thema's - Communiceren

Communiceren

Communicatiemodel in actie! Zenden, ontvangen en dan is het duidelijk, toch?

Helder communiceren is knap lastig, dat kun je zien aan dit plaatje hieronder. Met de woorden is niets mis, toch komen de intern opgebouwde beelden nog steeds niet overeen.
Ook wil elke doelgroep graag op zijn eigen manier en binnen zijn eigen denkwereld aangesproken worden. Sommige mensen zien de humor van dit plaatje in, anderen hebben niets met honden. En jongeren willen graag serieus genomen worden. Zij kunnen daardoor roepen: "ik heb niet van die kinderachtige hondenplaatjes nodig om dit te begrijpen, zeg!"
Maar tsja, zal een strak gestileerde hond of ander voorbeeld de boodschap hieronder wezenlijk anders maken? Toch, is je boodschap heel erg belangrijk, verplaats jezelf dan in je doelgroep of doe onderzoek. Dat helpt de kans vergroten dat de de boodschap ook daadwerkelijk aankomt.
 


Bronnen

Lichaamstaal
Lichaamstaal in een notendop.
Basisboek taal
ISBN: 9789043016179
Basisboek taal bestaat uit negen hoofdstukken die ingaan op de drie fasen van het schrijfproces: voorbereiden, schrijven en reviseren.
Feedbackregels
Hier worden beknopt een aantal feedbackregels gegeven. Bij het hanteren van deze regels kun je ervoor zorgen dat je gesprekspartner zich gerespecteerd voelt en jouw boodschap zal accepteren. Ook met een anti-voorbeeld.
Projectvergadering
Hier vind je een format die helpt je vergaderingen te stroomlijnen.
Communicatie in praktijk
ISBN: 9789055743902
Communicatieve vaardigheden en projectmatig werken kun je eigenlijk niet los van elkaar zien. In dit boek wordt helder en overzichtelijk het WAT en HOE naar voren gebracht. Het bevat veel praktijkvoorbeelden, tips, stappenplannen en checklists. het bevat geen opdrachten of oefenstof. Vooral bedoeld voor eerstejaars HBO studenten. Maar voor daarna ook een handig naslagwerk om bij je te hebben.
Interviews afnemen
Heldere informatie over de belangrijkste facetten van een interview. Welke interviewsoorten zijn er? Hoe is een interview opgebouwd? Hoe wordt je goed interviewer? Wat voor soort vragen kun je stellen? Al deze vragen worden hier beantwoord.
Mindmapping als presentatietool
Volgens velen het tool van de toekomst en wordt nu al zeer veel gebruikt. Het programma is volledig geïntegreerd met programma's als Outlook, Powerpoint, Word, Excel, Project,... De ontwikkeling staat niet stil, want momenteel is het in de beta-versie zelfs mogelijk om met meer mensen tegelijk aan dezelfde Mindmap te werken. Er is de mogelijkheid om het programma gratis 3 weken lang te gebruiken. Na 3 weken hopen ze bij Mindjet dat je het blijft g€bruik€n.
Onderhandelen (1)
Een online cursus (leeswerk) met inhoudelijke tips.
Onderhandelen (2)
Een informatieve site met veel inhoudelijke tips, voorbeelden, checklists en tests over onderhandelen van Kluwer / cursusaanbieder Alex van Groningen.
Schriftelijke vaardigheden
Uitgebreide informatie en uitleg over hoe je je schriftelijke vaardigheden kunt verbeteren.
Schriftelijke vaardigheden
Theorie, voorbeelden en oefeningen voor het schrijven van goede teksten. Van argumenteren tot bouwplannen. Of hoe je een goede inleiding voor een bachelor of masterscriptie maakt. Ook in vreemde talen als Engels en Duits
Nederlandse taal
Gewoon een handige site waar je vrijwel alles kunt vinden over de Nederlandse taal.
Mindmapsoftware, gratis
Als je gebruik wilt maken van gratis Mindmapsoftware dan kun je Freemind downloaden. Ze claimen snellere navigatie te hebben dan de grote en dure broer Mindjet Mindmanager. In ieder geval: iedere student kan z'n voordeel doen met een goed Mindmap-programma.
Competentiebeschrijving van Communiceren
Hier vind je in een PDF-document de criteria van de competentie 'Communicatie'. Dit zijn de criteria die iedere ROB-student tijdens zijn of haar studie moet ontwikkelen.
LSD gesprekstechniek
Deze LSD kan zeer verhelderend werken voor jou en je gesprekspartner. Hier wordt kort de Luisteren, Samenvatten, Doorvragen-techniek uitgelegd en worden voorbeelden gegeven.
Leren Communiceren, inhoudsopgave
Inhoudsopgave van het 539 bladzijden tellende boek 'Leren Communiceren'. Als je op zoek bent naar informatie over communiceren, dan vind je het ongetwijfeld in dit boek!
Mondelinge vaardigheden
Uitgebreide informatie en uitleg over hoe je je mondelinge communicatievaardigheden kunt verbeteren. Er worden diverse communicatievormen behandeld.
Presenteren, welk type ben jij?
Ontdek wat voor type presentator jij bent en volg een stap-voor-stap cursus waarin je tips krijgt hoe je presentatie te optimaliseren. Met videofragmenten.
Snel>Leren
ISBN: 9080560111
Voor iedereen die efficiënter en met meer plezier wil leren en informatie moet verwerken, ongeacht het onderwerp.
Snel>Doceren
ISBN: 908056012
Bedoeld voor leerkrachten, docenten en trainers! Plezierig lesgeven, stimu>lerend en effectief, krachtig materiaal en lessen ontwikkelen.