Met de bono

 

Je bent nu hier: HBO SXiLLs - Thema's - Reflecteren - Met de bono

Met de bono

Denken is hard werken!

Gedachten vliegen alle kanten op, want onze hersenen werken immers associatief. Denk bijvoorbeeld aan een vliegtuig en er kan van alles door je heen flitsen: vakantie, avontuur, piloot, zweefvliegtuig, vliegangst, ... Tijdens brainstormen, vergaderen én reflecteren loop je dus het risico af te dwalen. Edward De Bono heeft een hulpmiddel bedacht om je denken te structureren.
 

De Bono Degene die meteen aan vakantie denkt, bekijkt vliegtuigen van de zonnige kant en heeft volgens De Bono zijn Gele hoed opgezet. Vliegangst? Je denkt met de Zwarte hoed op en richt je op de risico's.De Bono heeft zo zes hoeden bedacht met ieder een andere kleur.
Elke kleur staat voor een manier van denken en helpt je om zoveel mogelijk kanten van een zaak te belichten. De opbrengst van je reflectie is dan groter.

De hoeden

Heel in het kort zijn dit de denkstijlen van de 6 hoeden:
 
Blauwe hoed Met deze hoed op zorg je dat het denkproces vlot verloopt en er niet afgedwaald wordt.
Witte hoed De witte hoed zet je op wanneer je pure feiten wilt benoemen. Alles dus zo objectief en neutraal mogelijk.
Rode hoed Rood staat voor intuïtie, vermoedens, meningen, gevoelens en emoties, die mogen ook een plek krijgen.
Groene hoed De groene hoed gaat uitgebreid op zoek naar alternatieven, oplossingen en innovatieve benaderingen.
Zwarte hoed Zwart voor wanneer je op zoek bent naar de risico's, valkuilen en redenen waarom het fout is gegaan of kan gaan.
Gele hoed De gele hoed probeert alles van de positieve en constructieve kant te bekijken.
 
Een uitgebreide beschrijving van de methode is te vinden in de Bono's boek: "De zes denkende hoofddeksels".

Hoe te gebruiken

Natuurlijk gebruik je een stappenplan, dat helpt ook al om structuur aan te brengen in het proces van reflecteren. Zo kun je bij een stap nog eens dieper inzoomen met deze hoeden op. Een voorbeeld van de toepassing van de 6 hoeden vind je op leren.nl en hier een: gedetailleerde hulp.
 
Voorbeeld
Ik kan het niet hebben dat de opdrachtgever ons 3 keer of vaker terugstuurt Zwarte hoed. Want hij mag Jens dan wel aangetrokken hebben, dat wil niet zeggen dat hij alles voor zoete koek slikt. Ze zijn buitengewoon kritisch op het gebied van de aspecten die de verkoop van de panden bepalen. Zijn er voldoende garages, zijn ze breed genoeg, ligt de tuin op het zuiden, zijn de achtertuinen afgesloten etc.? Witte hoed  Allemaal op zichzelf praktische zaken, maar het gaat natuurlijk om veel meer. En daarin hebben wij stedenbouwkundigen een belangrijke rol, en als we het zelf niet weten, weten we wel de juiste mensen te vinden.Gele hoed Hoe ga ik hem dat duidelijk maken? Groene hoed