Wat is reflecteren

 

Wat is reflecteren

Een ezel stoot zich nooit tweemaal aan dezelfde steen

Ideeen opdoen

Wat het woordenboek zegt: 
Reflecteren = peinzen of nadenken (over iets)

Dat klinkt alsof je het altijd alleen moet doen, want nadenken speelt zich toch in je hoofd af? Dat kan, maar hoeft niet.
In de praktijk blijkt het ook vaak leuker om met z'n tweeën of drieën of nog meer samen te doen. Dan is het meer "van gedachten wisselen met elkaar over ...". Je brengt elkaar makkelijker op ideeën of kunt elkaar helpen als het denken stokt.

Dat nadenken heeft meestal een doel: om tot nieuwe inzichten te komen. Je kunt reflecteren op jezelf, een methode of aanpak en de maatschappij.
 

Ontwikkel

Waarom zou je? 
Waarom zou je niet? Als je tenminste een ezel wilt zijn en van je ervaringen leren wilt is reflecteren een hele handige manier van leren. Ze zeggen dat je van je fouten het meeste kunt leren, maar ook als dingen goed gaan is reflecteren handig.
Het helpt je dan om:

  • in te zien hoe je kennis en vaardigheden de praktijk (uit)werken

  • je bewust te worden dat er meer manieren zijn om iets aan te pakken

  • je ook beter gaat begrijpen waarom de ene aanpak in het ene geval wel werkt en in een ander geval misschien minder. Je kunt dan ook beter alternatieven afwegen en kiezen.

  • te gaan begrijpen hoe jijzelf reageert op bepaalde situaties of mensen en zij op jou

  • door dit alles flexibeler en creatiever te worden

  • steeds professioneler te worden

Praktisch voorbeeld 
Je moest voor het eerst een experiment op een laboratorium voorbereiden of  een stuklijst voor de bouw maken. Het kwam wel af, maar .. er bleek nog een en ander niet goed voorbereid, c.q. of er ontbrak nog veel waar je niet aan gedacht had. Je wil het de volgende keer beter doen en denkt na wat er anders had gekund. Je slaat de stof er nog eens op na en er blijkt een handige checklist in te staan. Die ga je de volgende keer gebruiken, besluit je.