Valkuilen

 

Je bent nu hier: HBO SXiLLs - Thema's - Reflecteren - Valkuilen

Valkuilen

Valkuilen zijn om overheen te springen

Je leert nergens zoveel van als van een valkuilen. Soms is het gewoon prettig om een tip te krijgen waardoor je die valkuil van te voren ziet aankomen. Hieronder vind je een handjevol valkuilen en bijbehorende tips. Weet jij nog een valkuil met tip? Mail deredactie.
Valkuil Tip
Weerstand tegen reflecteren. Het klinkt heel flauw, maar het beste middel tegen weerstand is er op reflecteren: 
  • Waar komt het vandaan en wat doe ik er mee? Probeer dat maar eens op deze wijze;
  • Of stel het niet uit tot het allerlaatste, maar probeer de salamitechniek: lopende het project sta je al regelmatig kort stil bij wat is gebeurd en noteert dat voor later;
  • Of kijk bij motiveren voor tips om jezelf er toe te zetten!
Reflectieverslag kopiëren van de andere projectleden. Het is natuurlijk logisch dat reflectieverslagen van projectleden behoorlijk overlappen, omdat ze op hoofdlijnen over dezelfde gebeurtenissen gaan. De persoonlijke noot moet hem zitten in: wat was jouw specifieke aandeel in het geheel en wat heb jij geleerd. Kijk ook nog eens op score.hva.nl naarvoorbeelden voor de "personal touch".
Onvoldoende concreet, bijvoorbeeld: "het liep niet zo lekker" Denk goed na over wat wel en wat niet lekker liep en waarom je dat vond.
Moeilijk vinden om echt naar jezelf te kijken. Vraag anderen (teamleden, collega studenten) eens wat zij vinden van jouw optreden en resultaten.
De zaak van één kant bekijken, bijvoorbeeld: "de opdrachtgever trekt .. altijd voor" Wat zouden de redenen kunnen zijn dat jij dit zo ervaart? En ga eens in de schoenen van de opdrachtgever staan. Bedenk dat niemand met opzet mensen voortrekt. Waardoor zou het kunnen komen?